donderdag 5 september 2013

De planner automatiseren?!


Naast het feit dat ik zelf jaren productieplanner ben geweest, heb ik in mijn consultancy carrière ook vele planners gesproken of mensen die denken dat ze weten wat een planner wil. Die laatste categorie is wel de lastigste. Deze personen hebben het idee de planner blij te maken met tooling die gaat denken vóór de planner of nog erger; beslissingen gaat nemen. Dat je als planner vervolgens uren aan het onderzoeken bent waar dit voorstel vandaan komt wordt voor het gemak vergeten. Jammer.
Constraint based productie plannen’, wat een hemelse tooling zou dat zijn. Enkele opmerkingen die ik uit het veld kreeg zult u vast herkennen en wil ik daarom delen. “Als deze order niet past dan moet het programma een oplossing voorstellen”, of “ik wil meerdere simulaties kunnen maken en uiteindelijk de meeste juiste kunnen kiezen die door het systeem is voorgesteld”. Nog een: “als ik deze order opschuif, wat is dan het gevolg voor de rest en verschuift het systeem deze dan automatisch?”. Uiteindelijk allemaal prachtige theoretische vraagstukken of oplossingen, maar na enig doorvragen kwamen al snel de uitzonderingen naar boven. Helaas bleef dit nooit bij enkele, vaak waren er dat tientallen. Vervolgens vroeg ik wie dat deze ‘constraints’ binnen de onderneming ging onderhouden. En wie heeft het mandaat om van de regels af te wijken? En vertrouwen we zomaar klakkeloos op elk voorstel vanuit een systeem? Niet onbelangrijk, toch?
Meestal mondde dit uit in een gezamenlijk consensus om de planner tools te geven waarmee hij of zij inzicht heeft en beslissingen eenvoudig kan maken. Ik geloof niet dat er tooling bestaat die de intelligentie van de planner gaat vervangen, jij wel?

2 opmerkingen:

  1. Interessante blog met een herkenbaar praktijkvoorbeeld. Kijk uit naar de volgende.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De naam 'Tooling' zegt het toch al Erwin ? 'Gereedschap', 'hulpmiddel'... Als je een hamer hebt voor een spijker in de muur te slaan zal een 'dikke, bloedende vinger' ontstaan zijn door de intelligente gebruiker zelf, niet de tool...

    Dus néé, deze tooling die bestaat niet :-)

    BeantwoordenVerwijderen